Συνειδητοποιημένοι πολίτες

Το κείμενο αυτό δεν είναι μανιφέστο, δεν προέρχεται από καμία κομματική ή πολιτική ομάδα. Είναι μια προτροπή σε όλους. Στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Συντάχθηκε από άτομα της παρέας, που εκανε το καλεσμα για την πρώτη εκδήλωση-διαδήλωση της 25ης Μαϊου 2011 στη Θεσσαλονίκη, ενα κάλεσμα που ηταν και η αφορμή για το κίνημα των Αγανακτισμένων και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Προσπαθούμε όλοι μαζί να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με τις αρχές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Άμεσης, Πραγματικής και ουσιαστικά Αντιπροσωπευτικής του πολίτη.

Τι έγινε τον τελευταίο μήνα
Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στις πλατείες και στους δρόμους για πρώτη φορά αυθόρμητα, ακομάτιστα, ειρηνικά, χωρίς σύμβολα.
Είμαστε πολλοί – πάρα πολλοί – προερχόμαστε από διαφορετικές ομάδες και ιδεολογίες και βρήκαμε επιτέλους τα κοινά μας σημεία.

Κεντρικό αίτημα
Δημοκρατία τώρα. Πραγματική, Αμεση, Αντιπροσωπευτική. Για όλους τους πολίτες.

Βασικά αιτήματα
Τα κύρια αιτήματα που συμφωνήσαμε όλοι αυτές τις μέρες – στις πλατείες και στις παρέες – και πρέπει να ικανοποιηθούν ΑΜΕΣΑ είναι:
• Επανεξέταση των όρων του μνημονίου και επανεξέταση του χρέους.
• Αναζήτηση των υπαίτιων για την παρούσα κατάσταση και τιμωρία αυτών.
• Αρση ασυλίας και προνομίων των βουλευτών και των πολιτικών εκπροσώπων.

Βασικές Αρχές Άμεσης Δημοκρατίας
• Κυρίαρχο στην Δημοκρατία είναι το ΑΤΟΜΟ, βάσει των αρχών της ισονομίας, της ισότητας, της ελευθερίας. Τα άτομα αποτελούν το εκλογικό σώμα, απο το οποίο προκύπτουν όλοι οι εκπρόσωποί του για τις Νομοθετικές, Δικαστικές και Εκτελεστικές Αρχές.
• Η εκπροσώπηση είναι αιρετή και άμεσα ανακλητή με μέγιστο εκλογής 2 θητείες.
• Εκλέγονται αντιπρόσωποι απο όλες οι κατηγορίες και κοινωνικοοικονομικές ομάδες πολιτών.
• Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες είναι υποχρεωτική για όλους.
• Οι αρχές αυτές αποτελούν την βάση της Δημοκρατίας, τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων, την διαδικασία λήψης αποφάσεων και της εκλογής των βουλευτών και εκλεκτόρων.

Εκπροσώπηση
Ολοι εκπροσωπούν τους εαυτούς τους. Ετσι ξεκινήσαμε, έτσι συνεχίζουμε.
Στα σωματεία, στα επιμελητήρια, στις εθνικές και δημοτικές εκλογές. Ακόμη όμως και στα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα, αν και κρίθηκαν ανίκανα να δράσουν ουσιαστικά. Ηδη κάποιοι έφτιαξαν κινήματα, πρωτοβουλίες. Ακόμη και οι Συνελεύσεις στις πλατείες ή/και στις γειτονιές μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο. Ο καθένας εκφράζεται με τον τρόπο του και πράττει κατά βούληση.
Ολοι χρειάζονται, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν περισσεύει. Συμμετοχή σε όλους τους υπάρχοντες θεσμούς και παράλληλη δημιουργία νέων, όπου κριθεί απαραίτητο.

Αρχηγούς ή ηγέτες δεν έχουμε.
Κάποιοι τους αναζητούν, κάποιοι όχι. Κάθε ΑΤΟΜΟ, ας δράσει κατά βούληση. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ένας και μοναδικός και σίγουρα δεν μπορεί να είναι κάποιος από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό.

Τρόπος δράσης
Μαζικά
Ακτιβισμός οποιασδήποτε μορφής. Συγκεντρώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, συμβολικές καταλήψεις, ψηφίσματα. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και φτιάχνουμε φορουμ, σελίδες, μπλογκ, αλλά και τα συμβατικά μέσα για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Συνδυάζουμε την φυσική μας παρουσία σε μαζικές και ιδιωτικές εκδηλώσεις, αλλά και την συμμετοχή στο διαδίκτυο.
Οχι βία, οχι καταστροφές με συγκρούσεις.

Προσωπικά
Λειτουργούμε παντού, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας έχοντας στο νου μας το ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά το σκηνικό. Η ανατροπή μπορεί να έρθει με τρόπο που θα γίνει κοινός τόπος για όλους.
Αρκεί για αρχή, να κάνουμε όλα αυτά που δεν γίνονται μέχρι τώρα. Ολα τα χιλιάδες θέματα στην παιδεία, στην υγεία, στην πολιτική και παντού.

Όλα αυτά που για κάποιους ακούγονται πολύ λίγα, για άλλους επαναστατικά, μπορούν να αποτελέσουν τα θεμελιώδη της δημοκρατίας.

Στόχος
Να συνεχιστεί το κίνημα των Αγανακτισμένων και να εξελιχτεί σε Συνειδητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να δράσουν ο καθένας κατά βούληση. Οσοι, δεν ικανοποιούνται από τις Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουν νέες δράσεις, χωρίς στείρες αντιπαλότητες. Δεν υπάρχει χρόνος για εσωτερικές διαμάχες μεταξύ πολιτών.
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι πρέπει να εκφραστούν ΟΛΟΙ. Ανεργοι και εργαζόμενοι, ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι, νεοι και μεγαλύτεροι. Οχι μόνο στις πλατείες, αλλά και στις γειτονιές, στα αμφιθέατρα, στα σχολεία, ΠΑΝΤΟΥ. Ο τρόπος εξαρτάται από την δράση, τους πολίτες, την τοποθεσία και ότι άλλο προκύψει.

Μην ξεχνάμε ότι βασικός στόχος είναι η συνειδητοποίηση του ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ και η επίτευξή του. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, μπορεί και να πάρει χρόνο. Καθε πολίτης, κάθε ομάδα ας κρίνει και ας πράξει ανάλογα.

Μην απογοητευόμαστε, γιατί μέσα σε ένα μήνα καταφέραμε αρκετά πράγματα. Αποδείξαμε ότι είμαστε ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Ας πορευτούμε όλοι μαζί και ξεχωριστά – όπως ταιριάζει στον καθένα – με αξιοπρέπεια και περηφάνια.

Στο μέλλον, μπορεί κάποια από τα παραπάνω να αλλάξουν ή και να εξελιχθούν.
Αλλά θα είμαστε πάλι εδώ, στο διαδίκτυο, στις πλατείες, στα πάρκα και στις γειτονιές, ώστε όλοι μαζί να μην επιτρέψουμε να βρεθούμε ποτέ ξανά σε αυτήν την κατάσταση.

Αγανακτισμένοι, αλλά πλέον Συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Advertisements
Be the first to start a conversation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: