Γράμμα από τον «ΚΑΝΕΝΑ»

Posted on Μαΐου 30, 2011

3


Κανένας από τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, διανοούμενους δεν κατανοεί τον «ΚΑΝΕΝΑ».

Ακόμη και εμείς όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα νέα δεδομένα. Παραθέτουμε μερικές σκέψεις.

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις δημόσια και ιδιωτικά. Αφήνουμε την ιδιότητα μας, το εγώ και το υπερεγώ μας και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά.
Μην προσπαθούμε να γίνουμε ειδήμονες με τάσεις ελιτισμού. Απλότητα και αυθορμητισμός είναι ο τρόπος.

Συζητήσεις παντού. Σε στέκια, σε σχολεία, σε πάρκα. Αυθόρμητα και ειρηνικά. Πάντα ακομμάτιστα. Αναζητούμε τα κοινά σημεία με τους συνομιλητές μας και με αυτά πορευόμαστε.

Η ποσότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δύο αρκούν στην αρχή. Στη συνέχεια θα μαζευτούμε. Αλλωστε έτσι ξεκίνησε.

Αναζητούμε την ουσία. Αν δεν την βρούμε από την αρχή δεν απογοητευόμαστε. Προσπαθούμε ξανά. Είναι ήδη σπουδαίο που προσπαθούμε να συζητήσουμε. Ανθρωποι που διαφωνούσαμε μέχρι χτες, μπορεί να συμφωνήσουμε. Ανθρωποι που είχαν άλλες απόψεις μέχρι χτες μπορεί να αλλάξουν. Αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας. Δεν αναζητούμε αμετακίνητες ιδέες και μανιφέστα. Είναι νωρίς γι’ αυτά. Γιατί πρέπει να βιαστούμε, τώρα που βρεθήκαμε;

Δεν αναζητούμε ήρωες και «μπροστάρηδες». Δεν υπάρχουν. Εμείς όλοι πρέπει να το κάνουμε.

Εκμεταλευόμαστε τα μέσα, αλλά δεν τα κάνουμε «θεούς». Internet, κινητά, mail είναι στις υπηρεσίες μας. Οχι εμείς σε αυτά. Τα συνδυάζουμε – ο καθένας με τον τρόπο του – και με την φυσική μας παρουσία. Στην πολυκατοικία μας, στη γειτονιά μας, στις πλατείες.

Ολα τα παραπάνω είναι στην κρίση του καθένα, ή μάλλον του «ΚΑΝΕΝΑ»…
Δεν είναι μανιφέστο, δεν αποτελεί πολιτικό κείμενο. Είναι μια προτροπή σε όλους, ένα νεύμα στην πλάτη. Ακόμη και στον ίδιο μου τον εαυτό. Αύριο μπορεί να τροποποιήσω μερικές σκέψεις μου. Μπορεί και να τις εξελίξω. Αλλά θα είμαι εδώ μαζί σας να τα λέμε, για να μην επιτρέψουμε να βρεθούμε ξανά σε αυτήν την κατάσταση.

Ας κάνουμε ένα μικρό βήμα όλοι μας. Λίγη καρδιά θέλει. Και από αυτήν έχουμε ακόμη. Το αποδείξαμε.

Με εκτίμηση.
«Ο Κανένας».

Advertisements
Posted in: Συζήτηση