ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Posted on Ιουνίου 2, 2011

4


Φίλες, φίλοι,

Για να μην εξατμιστεί ή ειρηνική και ακομμάτιστη διαμαρτυρία μας, αλλά και για να μην αυτοεγκλωβιστούμε σε ατέρμονες συζητήσεις ούτε να εκφυλιστεί το κύμα μας σε μια εμποροπανήγυρη των αφελών, μια φιέστα δίχως τέλος, για να μην μας φάει το τέλμα τής αδράνειας και βουλιάξουμε στον βάλτο ανατροφοδοτούμενων περιγραφών τού προβλήματος, αναλύσεων, θεωριών και λογυδρίων τής δεκάρας,
είναι ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

κεντρικό αίτημα, που μας ενώνει
Χρειαζόμαστε ένα κεντρικό αίτημα, συσπειρωτικό. Ένα αίτημα-ένα μήνυμα-ένα σύνθημα-χιλιάδες φωνές.

τι ζητάμε (θέσεις)
Το περιεκτικό αίτημά μας θα περιλαμβάνει λίγα (λίγα και συγκεκριμένα) υποαιτήματα. Η άρση τής βουλευτικής ασυλίας (με τις συνακόλουθες περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών και των υπουργών) προβάλλει ήδη ως αίτημα από κάθε πλευρά. Η νομιμότητα του λεγόμενου Μνημονίου εξετάζεται. Για τη διατύπωση των αιτημάτων, θα χρειαστούμε τη συνδρομή ειδικών. Έγκριτων νομικών και οικονομολόγων οπωσδήποτε. Μια ολιγομελής ομάδα από επιστήμονες, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, να έχουμε στο πλευρό μας.

αρχές
Ποια είναι τα πιστεύω μας. Κι επειδή οι λέξεις είναι τα κλειδιά, απαιτείται προσοχή εδώ, ώστε η φρασεολογία μας να μην ανακαλεί στη μνήμη το ύφος κομματικών ανακοινώσεων.

πολιτική μορφοποίηση
Είμαστε στρατιωτική δύναμη; Όχι. Είμαστε διπλωμάτες; Όχι. Είμαστε πολίτες δραστήριοι; Ναι. Άρα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ασκούμε πολιτική και ασκούμαστε στην πολιτική. Αργά ή γρήγορα, θα προκύψει, από τα πράγματα, η οργάνωσή μας σε πολιτική βάση. Αυτό δεν μας φοβίζει. Γιατί, εκ των προτέρων, εμείς θα ορίσουμε ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, όσο γίνεται πιο λεπτομερειακό. Προτείνω, τη δημιουργία Ομάδας Πολιτική Σκέψης και Δράσης, η οποία θα ανακοινώσει δημόσια τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας της.

πολιτική εκπροσώπηση
Νομοτελειακά, θα φτάσουμε και σ’ αυτό το στάδιο. Ναι, να έχουμε εκπροσώπους. Με διακριτούς ρόλους και «διακεκριμένη θητεία». Εκλεγμένους να μας εκπροσωπήσουν, άλλος στα μίντια, άλλος στον διάλογο με την εξουσία. Φαντάζεστε μια δημόσια συνάντηση ενός από μας με πρωθυπουργό και αρχηγό αντιπολίτευσης, η οποία θα στριμαριστεί λάηβ στο Ίντερνετ; Οι εκπρόσωποί μας δεν θα μας καπελώσουν, εφόσον η «εξουσιοδότησή» τους θα έχει ημερομηνία λήξης.

τρόπος δράσης
Πρόταση: Ναι στον ακτιβισμό. Όχι στη βία!

πολιτική λύση
Ως πολιτικό κτήνος, είμαι υπέρμαχος της πολιτικής λύσης. Δυστυχώς, οι πολιτικοί σε όλην την Ευρώπη σκύβουν το κεφάλι στις αγορές τού χρήματος. Άρα: πιέζουμε τους πολιτικούς να δώσουν λύση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κάτι σαν κεντρικό σύνθημα. Πολιτική λύση τώρα! Θα εκπλήξει τους πολιτικούς, αφού θα τους μιλάει στη γλώσσα τους; Μπορεί και ναι.

καθολική συμμετοχή
Κανείς δεν θα μας πάρει στα σοβαρά, ούτε η κοινωνία ούτε οι πολιτικοί, αν το ρεύμα διαμαρτυριών δεν αποχτήσει διαστάσεις κινήματος. Επομένως, ξαναερχόμαστε στην αρχική εκτίμηση: Καταλήγουμε στις αρχές και τα πιστεύω μας. Τα κοινοποιούμε και τα προβάλλουμε. Στο Ίντερνετ. Και ζητάμε τη συμμετοχή στις δράσεις μας όποιων τα ενστερνίζονται.

Γιάννης Γ. Σημαντήρας

Advertisements